És mi van, ha szívroham?

Az elmúlt ünnepek általában is “nagy eszem-iszomok időszaka”. Amit fokoz a korlátozások miatti semmittevés.

Ennek az időszaknak eddig is szinte elkerülhetetlen következményei voltak: a gyomorsav túltengés, a reflux, vagy a gyomorrontás. Most ehhez még hozzájön a Covid-fertőzés esélye is, aminek szintén lehetnek emésztőrendszeri tünetei. Ráadásul (sok más betegség mellett) ugyanilyen melléktünetei akár egy szívrohamnak is lehetnek. Csoda-e hát, hogy bizonytalanok vagyunk?

A gyomorrontás az ugye nem újszerű dolog. A „Kovid-szindróma” már igen, de erről mostanra már rengeteg információt találhatunk. Viszont a szívinfarktusról még mindig keveset tudunk. És azt is általában már csak túl későn.

Ezért ismerjük meg hát jobban, ezt a sokszor tragédiát okozó kórképet!

Szívroham akkor következik be, ha a szívizom vérellátása hiányt szenved. Oka a szívet tápláló “koszorúerek” szűkülete, vagy elzáródása is lehet. Ilyenkor az érintett izomszövet nagyrésze, 2-3 órán belül visszafordíthatatlan károsodást, elhalást szenved. Ennek bekövetkezése közismertebb nevén a “szívinfarktus”. A beteg túlélési, gyógyulási esélye főleg azon múlik, hogy mennyi idő alatt jut el egy „szívcentrumba”.

Sajnos egy-egy ilyen intézmény jellemzően a betegtől távol (Bács megyében például csak Kecskeméten) van. Ezért kiemelkedően fontos időben felfedezni.

A szívinfarktusnak vannak szinte mindenki által ismert előjelei:

– Szorító, égő vagy nyomó jellegű mellkasi fájdalom.
– A fájdalom gyakran kisugárzik a hátba, karba, vagy/és a vállba.
– Gyakori a légszomj, az erős verejtékezés, és a halálfélelem is.

De lehetnek nem közismert, úgynevezett “atípusos” tünetei is

Ilyen a gyomorfájdalom, a gyomorégés, a hányinger vagy a hányás is. Gombócérzés a nyelőcsőben, fájdalom az állkapocsban. Szorongás, szédülés, szapora szívverés.

Több tünet egyidejű megléte esetén, az EKG és laborvizsgálat tudja egyértelműen kizárni a „nagyobb bajt”.

Nők szívinfarktusa

Korábban szinte csak a férfiaknak volt félnivalójuk e tekintetben, de az életmód változások miatt manapság már több nő hal meg az első szívinfarktusában, mint férfi. Többek közt azért is, mert a szebbik nemnek ritkán vannak egyértelmű tünetei. Emiatt például a vélt “gyomorpanaszokra” savlekötőt vesznek be, és lefekszenek, hátha reggelre elmúlik. De reggel már nem ébrednek fel…
Én ezért azt javaslom, ha valami nagyon furcsa zajlik a testedben, ami számodra ismeretlen, hívjátok fel a 112-t! Talán jobban bízol a kedvenc orvosodban, de ő nem tud megvizsgálni telefonon keresztül! (erre még a BudapestTV emeltdíjas látnokai sem képesek…)
A távol élő családtagok is tehetetlenek ilyenkor. Valamint autóba se ülj, hogy a kórházba vezess, mert magadra és másokra is veszélyt jelentesz! A mentőknél ellenben van oxigén, defibrillátor, lélegeztető gép, és sok minden más, amire neked akár már a helyszínen, azonnal szükséged lehet.

Szinte mindenki tudja, mégis érdemes feleleveníteni:

Szívinfarktusra hajlamosít, ha a családban már volt korábban infarktus. Illetve nőknél, a korai menopauza. Ezekre sajnos nincs ráhatásunk. De a következő rizikófaktorok ellen igenis tehetünk! Mint a mozgásszegény életmód, magas vérnyomás, magas vérzsír vagy koleszterinszint, a dohányzás, a hormontartalmú fogamzásgátlók szedése, az elhízás, a cukorbetegség és a stressz.

Legyünk felkészültek! Minél többet tudunk erről a betegségről, annál nagyobb az esélyünk a túlélésre.

Végezetül mindenkinek szívből kívánom, hogy ne velem és Bajtársaimmal kelljen töltenie az év első napjait, hanem egészségben, és a családja körében! Ahogy persze majd a többit is. 😉  Boldog 2021-et kívánok!

Barátsággal: Szeitz Tibor, mentőtechnikus    ( https://logikuselsosegely.hu/ )